A Kecskeméti Katona József Színház 2022/2023-as évad bemutatói!

2022.08.29 kovacsad

A Kecskeméti Katona József Színház 2022/2023-as évad bemutatói!

Még egy nagyszínházi és két kisszínházi bemutatóval örvendezteti meg nézőit a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a 125. jubileumi évadban, mégis a teátrum kreatív energiáinak egy részét átcsoportosítva már a következő évadára is aktívan készül. Szerdán sajtótájékoztató keretében hirdették ki, milyen produkciókkal várják a közönséget a 2022/23-as színházi szezonban.

“Ugyan a színház ‘az itt és most’ művészete, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy a művészeti vezetés mindig nagy odafigyeléssel tervezzen előre. Ezt a munkát a jövő évad tekintetében a vezető társaimmal elvégeztük, erről szeretnénk most tájékoztatást nyújtani” - kezdte beszédét Cseke Péter direktor úr. “Nagyszerű, sikerekkel teli évad ez a mostani, amelyben sikerült visszacsábítanunk a nézőinket a hosszú, színház nélkül töltött idő után. Reméljük, az előttünk álló évadban még az idei sikereket is sikerül túlszárnyalni, és még több valódi találkozásnak, közös pillanatnak örülhetünk.”

Hozzátette, a nemzeti színházi lét immár nem szokatlan a társulat számára: “Nem lepődik már meg senki, hogy az évadunkban operát játszunk, hogy önálló balettbemutatót tartunk, vagy hogy nem kevesebb, mint 12 premierünk lesz.”

A 12 új előadás között nagyon változatos műfajokat találnak majd a nézők a zenés és prózai palettáról egyaránt válogatva, így bizonyára mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót.

Az új évadban a szlogent Petőfi Sándor egyik Kecskeméten keletkezett verséből vették, reflektálva a Petőfi-emlékévre.

A szerdai sajtótájékoztatón Cseke Péter igazgató úr mellett részt vett Szente Vajk főrendező, Barta Dóra, a balett-tagozat művészeti vezetője, Károly Katalin zenei vezető, Galambos Attila irodalmi vezető, valamint Pataki András művészeti tanácsadó.

“Örülök, hogy immár megszokott módon ülnek mellettem a kollégáim a vezetőségből. Ugyancsak örülök, hogy egy minden szempontból stabil közösség áll mögöttem és a nézők szolgálatában. Bízom benne, hogy mindenkinek bizonyítottuk a lezárás alatt és után, hogy ez a társulat igazán fontos szolgálatot teljesít estéről estére a deszkákon” - zárta gondolatait Cseke Péter.

Szente Vajk főrendező néhány előadásról már bővebb információkat is megosztott a sajtóval. Kiderült például, hogy az első nagyszínházi bemutató, a Jókai Mór regénye alapján készülő Kőszívű című musical egyik főszereplője Polyák Lilla lesz, akit a nagy sikert aratott Elisabeth című musicalben ebben az évadban is láthatott a kecskeméti közönség.

“Nagyon boldog vagyok, hogy a következő évadban ismét lehetőségem lesz Kecskeméten szerepelni” - kezdte a sajtótájékoztatón jelen lévő színművésznő. “Baradlayné szerepét alakítom majd, amely egy csodálatos feladat. Kedvelem a harcos anya karaktereket, akik kiállnak a fiaikért, mert magamat is ilyen anyának gondolom.”

Szilveszterkor a korábbi években megszokott módon egy jól ismert bohózattal kedveskedik a színház a nézőknek: A miniszter félrelép garantált szórakozást nyújt majd, az egyik főszerepben Járai Mátéval - árulta el Szente Vajk.

Magyarországon most először látható majd színpadon a Szerelem és gyilok, amely A telefon című vígoperával egy este kap helyet a nagyszínházban - jelentette be Galambos Attila irodalmi vezető és Károly Katalin zenei vezető.

A nagyszínházi bemutatók sorát egy közkedvelt operett, a Luxemburg grófja zárja, amelyben a kecskeméti közönség által már jól ismert vendégművész, Szerednyey Béla kapta az egyik főszerepet.

“Azt mondják, hogy talán az operettirodalom egyik legmulatságosabb darabja Lehár Ferenc műve. Az én szívemnek is különösen kedves, főleg a leselkedős jelenetekből adódó mulattató helyzetek. Engem Sir Basilként láthatnak majd benne a nézők - fedte fel a sajtótájékoztatón Szerednyey Béla színművész.

A 10 éves fennállását ünneplő Kecskemét City Balett ismét önálló produkcióval rukkol elő: Barta Dóra, a KCB művészeti vezetője Hattyú címmel álmodja színpadra a Kecskeméti Nemzeti Színház balett-tagozatának következő egész estés előadását.

A gyermekeknek ismét két nagyszínházi előadással készül a színház: a Kököjszi és Bobojsza, valamint az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékok kedveznek a legfiatalabb közönségnek.

A Kelemen László Kamaraszínházban a Tombol az erény című vígjáték, valamint az Egy hónap falun című színmű készül majd, míg a Ruszt József Stúdiószínház két jól ismert darabnak, a Tartuffe-nek és a Macbeth-nek ad helyet. Előbbit társulatunk művészeti tanácsadója, Pataki András, utóbbit pedig Kovács Lehel állítja színpadra.

A nagy sikerre való tekintettel egy újabb előadással készül majd a teátrum a Kecskeméti Törvényszéken: a Tizenkét dühös embert Pataki András rendezésében mutatják be.

 

A 2022/23-AS ÉVAD BEMUTATÓI

 

„A színpad célja nagy,

A színpad célja szent”

Petőfi: Az első dal

Kecskemét, 1843. március 5-e előtt

 

I. félév

 

1. OKTÓBER 7. – NAGYSZÍNHÁZ

Juhász-Szente-Galambos: KŐSZÍVŰ

musical Jókai Mór regénye alapján

 

2. OKTÓBER 21. – KAMARASZÍNHÁZ                    

Jean de Létraz: TOMBOL AZ ERÉNY

vígjáték

 

3. OKTÓBER 19. – GYEREKDARAB                        

Juhász-Kováts: KÖKÖJSZI ÉS BOBOJSZA

zenés mesejáték Török Sándor meseregényéből

 

4. NOVEMBER 25. – KAMARASZÍNHÁZ                 

Turgenyev: EGY HÓNAP FALUN

színmű

 

5. DECEMBER 2. – STÚDIÓSZÍNHÁZ

Molière: TARTUFFE             

vígjáték

 

6. DECEMBER 31. – NAGYSZÍNHÁZ

Ray Cooney: A MINISZTER FÉLRELÉP

bohózat

 

7. JANUÁR 13. – KAMARASZÍNHÁZ                        

Csajkovszkij-Barta: HATTYÚ

balett

 

II. félév

8. FEBRUÁR 10. – STÚDIÓSZÍNHÁZ                       

Shakespeare: MACBETH

tragédia

 

9. FEBRUÁR 15. – GYEREKDARAB                         

Csukás: UTAZÁS A SZEMPILLÁM MÖGÖTT

zenés mesejáték

 

10. FEBRUÁR 17. – NAGYSZÍNHÁZ                        

Lutvak-Freedman: SZERELEM ÉS GYILOK

komolytalan útmutató komolyzenével a fenti tárgyban

 

10. FEBRUÁR 17. – NAGYSZÍNHÁZ                        

Menotti: A TELEFON

opera

 

11. MÁRCIUS 24. – NAGYSZÍNHÁZ                        

Lehár-Bodanzky-Willner: LUXEMBURG GRÓFJA

operett

 

12. MÁRCIUS 31. – TÖRVÉNYSZÉK                        

Reginald Rose: TIZENKÉT DÜHÖS EMBER

tárgyalótermi dráma

 

 

  

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


AJÁNLÓ
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - OperettInfo.hu 2006-2023